Griekenland behaalt recordaantal aan toeristen

In 2015 behaalde Griekenland een recordaantal aan toeristen en boekte hiermee ongekende successen in de toerismesector. Dit ondanks de economische crisis die in het land heerst en de instroom van vluchtelingen en migranten op verschillende Griekse eilanden. De toeristen stoorden zich er niet aan en bezochten het land massaal tijdens hun vakantie.

Record aan toeristen

In 2015 bezochten maar liefst ruim 23 miljoen toeristen Griekenland. Dit aantal toeristen is zelfs 7,1 procent meer dan in 2014. Het mag dan ook met recht een record worden genoemd, in het jaar dat de economische crisis in het land nog steeds niet volledig is verholpen. Ook de grote instroom van vluchtelingen op verschillende Griekse eilanden hebben de toeristen niet verjaagd.

Inkomsten

Ook de inkomsten uit de toerismesector waren hoger in 2015 dan in 2014. Uiteraard heeft dit ook met het recordaantal toeristen te maken. Griekenlang behaalde maar liefst ruim 14 miljard euro aan inkomsten aan de toerismesector. Dit bedrag is 6 procent hoger dan het totale aantal inkomsten in 2014. Griekenland kende in 2015 dan ook een goed toerisme jaar, waarbij de toeristen uit een groot aantal verschillende landen niet wegbleven. Ondanks de vele negatieve nieuwsberichten die Griekenland troffen.

 

Russen

Uit de gepresenteerde cijfers is ook nog een minpunt te halen. Zo bleven voornamelijk de Russen weg van Griekenland en gingen zij niet naar dit land op vakantie. Volgens het rapport is dit niet zozeer aan Griekenland en de omstandigheden te danken, maar meer aan het feit dat veel Russen last ondervinden van de crisis die in Rusland heerst. Hierdoor zouden veel Russen hebben besloten om de vakantie een jaar over te slaan. Deze tendens is in meerdere landen te zien en ligt dus niet zozeer aan Griekenland zelf.

Echter is het kleinere aantal Russen ruimschoots gecompenseerd door toeristen uit landen als Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het aantal toeristen uit deze landen steeg ongekend. Ook de uitgaven van de toeristen uit deze landen stegen fors, waardoor Griekenland uiteindelijk records brak op het aantal toeristen die het land mocht ontvangen en het aantal inkomsten dat de gehele toerismesector in het land heeft gegenereerd.

Zomer van 2016

De uitkomsten van het rapport over de toerismesector in Griekenland in 2015 biedt dan ook een aardig perspectief voor Griekenland in 2016. De Grieken hebben dan ook goede hoop dat de toeristen ook in 2016 weer terug keren naar Griekenland en al haar eilanden. De problemen in het land zijn echter nog niet verholpen, zo is nog steeds de economische crisis in Griekenland niet opgelost en komen er ook dagelijks nog vluchtelingen op verschillende eilanden aan. Deze problemen hadden op de sector in 2015 ook geen invloed, waardoor Griekenland positief gestemd is over de toerismesector in 2016.

Echter komt er ook een steeds harder tegengeluid op, waarbij onder andere het Nederlandse CBS uit gaat van een daling in het aantal toeristen in 2016 van maar liefst 15% ten opzichte van het aantal toeristen in 2015. Het CBS wijt deze daling dan ook aan de eerder genoemde problemen, waarna veel mensen zouden besluiten om Griekenland in 2016 over te slaan.

Leave a Comment