De kenmerken van een led lamp

Het gebruik van de led lamp in alledaagse situaties wordt steeds populairder. Een belangrijk kenmerk van de led lamp is dan ook dat de energiezuinigheid. Daarnaast gaat een led lamp zeer lang mee, doordat ze zeer langzaam slijten.

Levensduur

De lange levensduur van de led lamp is één van de belangrijkste kenmerken. Een led lamp gaat in de meeste gevallen dan ook gemiddeld 40.000 uur mee. Hierbij is het wel van belang dat de warmte die de lamp afgeeft goed afgevoerd kan worden. Ook heeft de kwaliteit van de overige elektronica van invloed op de levensduur van de led lamp.

Energiezuinig

De led lamp staat voornamelijk bekend om de energiezuinigheid. Vooral de monochromatische led lampen zijn zeer energiezuinig. Monochromatisch licht houdt in dat de lamp maar één kleur heeft. Er zijn ook led lampen verkrijgbaar die meerdere kleuren uit kunnen stralen. Het is in sommige gevallen mogelijk om door maar liefst 80% aan energieverbruik te besparen door je huidige lamp te vervangen door een led lamp. Hierdoor wordt de led lamp steeds populairder en kom je deze niet alleen maar tegen in bedrijfsmatige toepassingen, maar ook wordt de led lamp vaker in huis gebruikt.

 

led lamp met gloeilampen

Efficiënt

Een led lamp gaat daarnaast ook veel efficiënter met licht om, dit wordt uitgedrukt in Lumens per Watt. Een led lamp heeft dan ook een hoger aantal Lumens per Watt dan vele andere lampen. Dit zorgt er voor dat de led lamp zeer efficiënt met energie omgaat. Hierdoor wordt niet alleen de lichtopbrengst verhoogd, ook maakt dit de led lamp vele malen energiezuiniger.

Veilig

Een led lamp is ook veel veiliger dan andere lampen. Dit heeft te maken met het warm worden van de lamp. Een standaard gloeilamp bijvoorbeeld zet maar liefst 90% van de energie om in warmte. De overige 10% wordt gebruikt om effectief licht te leveren. Bij de led lamp zijn deze percentages juist net andersom. Dit zorgt niet alleen voor een hogere licht afgifte. De led lamp wordt ook lang niet zo warm dan andere lampen, waaronder de gloeilamp. Dit maakt de led lamp bij uitstek geschikt om ook in de detailhandel te worden toegepast, omdat de led lamp vele malen veiliger is, ook voor kinderen.

Verschillende kleuren

Een ander kenmerk van de led lamp is dat je zeer flexibel bent in het kiezen van de kleur die de lamp uitstraalt. Het is dan ook mogelijk om de led lamp een aantal verschillende kleuren af te laten geven, waaronder rood, oranje, geel, groen en blauw. Ook het gangbare witte licht is mogelijk om door de led lamp te laten produceren.Daarnaast is ook het mengen van kleuren mogelijk, doordat de led beschikt over de rood groen en blauw, de zogenoemde RGB kleuren.

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om de led lamp een warmere kleur wit uit te laten stralen. Dit warmwit of extra warmwit wordt vaak als veel gezelliger ervaren dan het felle licht dat oorspronkelijk door de led lamp werd geproduceerd. Hierdoor is het ook mogelijk om de led lamp in huis te gebruiken. Voorheen werd de led lamp vaak als kil en ongezellig gezien. Echter is dat met het produceren van warmwit licht volledig achterhaald en is de led lamp een volwaardige vervanger van het kenmerkende licht dat de gloeilamp produceerde.

 

Leave a Comment